Par Laurie Barker Jackman, diététiste

Thanksgiving is one of my favourite times of year. It is filled with incredible comforting foods, spending time with family and friends, surrounded in a feeling of being grateful. One of the ways I love to celebrate this holiday is with a potluck gathering where everyone can contribute a dish to be shared. With the abundance of fall produce, there are no lack of options to explore.  Here are some tasty ideas to try.

Faites de la courge la reine des accompagnements

Butternut squash is by far my top pick for fall produce, and my favourite way to enjoy it is roasted. You can cut it lengthwise, scoop out the seeds and roast cut side down on a baking sheet, or you can peel your squash with a vegetable peeler first, cut into cubes and roast. Once roasted, a simple and easy recipe, perfect to bring to a potluck, is a pureed butternut squash soup. Try this recipe for Carrot and Squash Ginger Soup.

Looking for an easy side dish? Simply toss cubes of squash with oil, maple syrup, cinnamon and rosemary for the perfect side for Thanksgiving.

Des pommes polyvalentes mettront en valeur n’importe quel plat!

Another one of my preferred fall produce picks are apples. In fall, my family and I enjoy heading to the valley in Nova Scotia to pick apples, it is a tradition we look forward to every year.  You can add your apples (I recommend Granny Smith) to your butternut squash soup above. Their slightly tart flavour is the perfect complement to the sweet roasted butternut squash. You can also elevate your salad game by combining apple, butternut squash and quinoa in this hearty salad Cozy Butternut Squash, Apple and Quinoa Harvest Salad.

Rien n’évoque mieux l’Action de grâce qu’une tarte aux pommes. Pourquoi ne pas essayer quelque chose de différent cette année, comme des pommes au four à la cannelle? Vous n’avez qu’à combiner des pommes acidulées et des pommes sucrées, finement tranchées, à des épices d’automne telles que de la cannelle, de la noix de muscade et du gingembre. Ajoutez un peu de sirop d’érable, du jus de citron et une touche de fécule de maïs pour épaissir la sauce. Faites cuire le tout au four à couvert pendant 45 minutes pour obtenir un dessert qui plaira à tous. Vous pouvez le servir avec une bonne cuillerée de yogourt grec à la vanille, de crème fouettée ou de crème glacée à la vanille classique. Vous n’en avez pas déjà l’eau à la bouche?

Il est presque l’heure de partir pour le souper en famille et vous manquez de temps? Préparez une simple salade en combinant du chou émincé finement, une pomme rouge et verte, une carotte et des poivrons, et arrosez le tout d’une vinaigrette crémeuse. Saupoudrez d’arilles de grenade ou de canneberges pour obtenir un plat gagnant!

Les betteraves, à la folie

Beets are definitely a fall favourite and an impressive vegetable to bring to a gathering. You will always find a jar of beets, or if we are lucky, homemade beets from Newfoundland on our table for our Thanksgiving meal. But have you tried creating a dish with this vibrant root vegetable?  I love roasting them in the oven for that sweet rich taste, but if you are short on time, you can cook in less than half the time by popping them in your air fryer. I like to slice into mini wedges, toss with a little oil and cook for about 20 minutes (peel after if desired). You can serve them as is or elevate the side dish by adding a bit of feta cheese or crumbled goat cheese on top.

Vous pouvez aussi préparer un houmous aux betteraves facile que vous servirez en guise d’entrée avant le plat principal.  Consultez cette polyvalente recette de houmous de trois façons.

Also, don’t throw away those beet greens. They are perfectly edible and taste great!  Sauté until they are wilted in a bit of oil and garlic, then serve with lemon juice, walnuts and raisins for a killer flavour combo.

Haricots verts classiques : une valeur sûre

Finally, a great addition to your Thanksgiving potluck are green beans. They are abundant this time of year and a no fuss side that most people around the table can get on board with.  You just have to trim the ends and steam for about 6 minutes. I think they taste great as is, but you can top with butter or even add lemon and garlic for a change.

Vous aimeriez ajouter une touche de modernité à la casserole de haricots verts classique? Remplacez la soupe en conserve par une sauce crémeuse aux champignons faite maison, que vous ajouterez aux haricots verts rôtis, puis garnissez le tout d’oignons sautés. J’aime bien faire sauter mes oignons avec de la chapelure panko croustillante pour obtenir une garniture croquante.

J’espère que certaines de ces idées vous aideront à profiter pleinement des fruits et légumes d’automne lors de votre festin de l’Action de grâce. Joyeuse Action de grâce!

À propos de l’auteure

Laurie Barker Jackman est une diététiste et une personnalité médiatique. Elle est régulièrement invitée comme experte diététiste à l’émission CTV Morning Live à Halifax, où elle présente ses recettes et ses conseils sur la nutrition pour inspirer les téléspectateurs. Découvrez les capsules et les recettes de Laurie en la suivant sur Instagram.

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